Velkommen til tilflyttere

Når man flytter til en ny by, skal man også i gang med at finde nye fællesskaber. Derfor er flytning en af de begivenheder, der kan resultere i ensomhed. Der er selvfølgelig nogle fællesskaber, man bliver ved med at være en del af, f.eks. sin familie og til dels sine venner. Men hvis man flytter langt væk, ser man dem måske ikke så tit, og samtidig skal man i gang med at finde nye fællesskaber i sin hverdag, f.eks. på sin nye skole, igennem fritidsaktiviteter, og der hvor man bor. 

Hvilke initiativer kan I gøre hos jer, som vil gøre det nemmere for tilflyttere – især børn - at blive en del af fællesskaberne i jeres område?

Det kan f.eks. være

  • at lave en velkomstkomite, som besøger tilflyttere og byder dem velkommen. Hvis det er muligt, så lad børnefamilier besøge børnefamilier, unge besøge unge, ældre besøge ældre etc., så den første kontakt allerede bliver skabt der. Gør velkomstkomiteen synlig f.eks. på byens Facebook-gruppe, da I får brug for at mange hjælper med at holde øje med, når der flytter nye ind nær dem.

  • i samarbejde med alle interesserede fællesskaber i byen/området at lave en folder eller et postkort med henvisning til en hjemmeside, hvor alle tilbud og aktiviteter kort bliver præsenteret sammen med en kontaktperson, et tidspunkt og om man skal lave en aftale på forhånd, eller om man bare må dukke op for at se, om det er noget for en. Som ny kan det være svært at finde ud af, hvilke tilbud der er i et område.

  • at lave en kort videopræsentation: Hvad er der af fællesskaber i vores område/Hvad kan du blive en del af? Og opfordring til at komme og være med.

  • at holde et årligt arrangement, hvor byens/bydelens forskellige organisationer og muligheder byder velkommen og inviterer med i byens liv og fællesskaber. Måske skal dagen primært være for nye, der er flyttet til byen/området i løbet af det seneste år. Måske skal det være for alle, der gerne vil finde et fællesskab? (se mere på undersiden: Fællesskabsdag) Måske skal det være i forbindelse med et arrangement, som allerede eksisterer, f.eks. en byfest, Skt. Hans eller lignende. Husk at det IKKE er en konkurrence mellem byens fællesskaber om at skaffe medlemmer eller frivillige, men at I er fælles om at alle, der ønsker at blive en del af et lokalt fællesskab, finder det rette sted for dem.

Hvem kan gå sammen og stå i spidsen for sådan et arrangement i jeres område? Idrætsforeningen? Fællesrådet eller borgerforeningen? Eller hvad med at gå sammen med en lokal ejendomsmægler eller kommunen, der gerne vil sælge byggegrunde i jeres by? Og er der en aften, hvor mange af byens fællesskaber alligevel mødes, så det giver mening at lægge arrangementet der, så det ikke kræver så mange ekstra kræfter?

Hvad der er muligt hos netop jer, afhænger selvfølgelig helt af området, dets størrelse, sammensætning etc., så vælg det initiativ og de samarbejdspartnere, der passer bedst hos jer. Og husk at selv om I måske kender de fleste eller alle mulighederne i jeres område, kan det være svært at få øje på dem, hvis man er ny, ikke har været med i sådan et fællesskab før, ikke har overskud til selv at undersøge og være opsøgende, eller bare synes det er svært det der med at komme ind i et fællesskab. Det kan også være, at meget i jeres område foregår omkring byens skole og institutioner, så hvis ens børn går i skole et andet sted (eller man ikke har børn), kan det være svært at lære nogen at kende.