Lokalt engagement

Her i materialet finder du ideer og initiativer til, hvordan I lokalt – som by/bydel/lokalområde - kan gå sammen og være med til at bekæmpe ensomhed på tværs af institutioner, foreninger og initiativer. Ensomhed er nemlig en kompleks størrelse, der bedst kan løses i fællesskab.

Formålet med initiativerne er at sætte fokus på, at nye er velkommen i byens forskellige fællesskaber, og at ingen skal føle sig ensomme i jeres by/område.

De fleste har på et eller andet tidspunkt prøvet at føle sig udenfor. For mange er følelsen forbigående og kortvarig. Men for andre bliver det en vedvarende følelse, der kan få alvorlige konsekvenser igennem hele livet. Ensomhed er et stort og stigende samfundsproblem. Men det er samtidig tabu og for mange svært og skamfuldt at tale om. Vi ved, at mere end halvdelen af de børn, der tit eller meget tit føler sig ensomme, ikke taler med nogen om det. Men vi ved også, at det kan være svært at bryde ensomhed alene. Og at vi alle ved at række ud og invitere med kan være med til at bryde ensomhed.

Materialet skal inspirere jer til at blive endnu bedre til at invitere ind i jeres fællesskaber, og være med til at bryde tabuet omkring ensomhed i jeres område. Initiativerne lægger op til, at I bruger de muligheder og ressourcer, I har hos netop jer, og laver de samarbejder, der giver mening hos jer lokalt.

Fokusområde 4: Børn og unge skal opleve, at ensomhed er noget, de kan tale om

Alle børn og unge ønsker grundlæggende at være en del af positive fællesskaber, og de ønsker, at fællesskaberne fungerer. De fagprofessionelle omkring børn og unge kan starte fælles samtaler om, hvad ensomhed er, og hvad gode fællesskaber består af. På den måde lærer børn og unge at genkende og handle på ensomhed hos sig selv og andre, og de bliver medskabere af inkluderende fællesskaber - fysiske og online.

Fra “National handlingsplan om ensomhed” udarbejdet af Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed, som består af mere end 130 forskellige aktører - se mere på sammenmodensomhed.dk

Note: Rapporten “At stå udenfor - Hvordan styrker vi positive fællesskaber blandt børn og unge?” (2019), som Børns Vilkår og Trygfonden står bag. Undersøgelsen baserer sig på 850 beskrivelser af samtaler om ensomhed på BørneTelefonen samt en spørgeskemaundersøgelse blandt 2.465 børn i 5. og 8. klasse.