Bekæmp ensomhed med kunst og kultur

En udstilling eller en koncert er en god og meget synlig måde at gøre mange i jeres område opmærksom på, at ingen skal føle sig ensomme i jeres by/område, og at nye er velkommen i byens forskellige fællesskaber. Samtidig giver det alletiders mulighed for at samarbejde på tværs af f.eks. skole, bibliotek, SFO, kulturskole og foreninger.

Benyt jer af de muligheder, I har lokalt. Hvis der bor en maler eller keramiker i jeres område, så kast jer over et maleri eller at arbejde med ler. Hvis I har en musikskole eller kulturskole med en engageret sammenspilslærer, så gå efter en koncert. Eller I kan lave en fotoudstilling, hvis der bor en passioneret fotograf hos jer.

Få en gruppe børn fra f.eks. en skoleklasse, en forening eller kirkens mini-konfirmander til f.eks.:

  • at tegne deres bud på et fællesskab – eller på ensomhed.
  • at tage et foto af et fællesskab, de er en del af, og hvor de gerne vil invitere flere med.
  • at lave figurer eller skulpturer i ler, der viser henholdsvis ensomhed og fællesskab.
  • at arbejde med, hvad de får ud af at deltage i et fællesskab, de er en del af, og give det et kreativt output.
  • at lave en collage, der viser alle de fællesskaber i området, de kan komme i tanker om.
  • at lave et stort maleri, der viser jeres fællesskaber der, hvor I bor. Lad de forskellige fællesskaber selv male den del af billedet, der viser deres fællesskab. Eller gør det symbolsk ved at få en kunstner til at male ensomhed, som så med bidrag fra en skoleklasse, minkonfirmander eller byens foreninger og aktiviteter skal skabes om til at blive en del af områdets fællesskaber.
  • at lave en række korte videopræsentationer af jeres fællesskaber, som kan deles på områdets Facebook-gruppe. Lad evt. børnene gå sammen to og to eller i mindre grupper. Så kan de besøge hinandens fællesskaber og fortælle om dem, og på den måde måske samtidig selv lære et nyt fællesskab at kende.

Ideen er at lave et projekt, som er synligt for hele byen, så I sammen får sat fokus på at invitere ind i de lokale fællesskaber, så ingen skal føle sig ensomme. Det kan f.eks. være som en udstilling på skolen eller biblioteket, som koncert på torvet, i skolegården, i indkøbscentret eller på butikscentrets parkeringsplads. Eller online i byens Facebookgruppe. Tænk i, hvordan I bedst kan gøre det synligt for mange hos netop jer. I kan også overveje, om det skal være en udstilling, eller det også skal være en konkurrence, så der skal kåres en vinder, hvilket måske kan bruges til at øge opmærksomheden.

Tværgående fokusområde 2: Vi skal styrke en national samtale om ensomhed

En grundlæggende udfordring i forhold til at modvirke ensomhed er den skyld, skam og uvidenhed, der er forbundet med at opleve ensomhed. Ikke alle, der oplever ensomhed, forstår selv følelsen, og kan derfor heller ikke handle på den. Endelig er omgivelsernes uvidenhed om ensomhed og dens årsager en yderligere belastning. Derfor skal vi som samfund styrke en national samtale, som bidrager til at ensomhed bliver afstigmatiseret og aftabuiseret. Det gælder også blandt de mennesker, der selv oplever ensomhed. Målet er, at de tør række ud – og at alle andre omkring dem ved, hvordan ensomhed ’ser ud’, og hvordan de kan handle på ensomhed i deres omgivelser. Samtidig skal vi kickstarte samtalen om, hvordan vi alle hver især som pårørende, medmennesker, bysamfund, virksomheder, myndigheder, organisationer, kulturinstitutioner, foreninger, m.fl. kan hjælpe til at fremme relationer og positive fællesskaber, så ensomhed nedbringes.

Fra “National handlingsplan mod ensomhed” udarbejdet af Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed, som består af mere end 130 forskellige aktører - se mere på sammenomensomhed.dk