Nye medlemmer i stærke fællesskaber
Det kan være svært at være ny i et fællesskab, der i forvejen er stærkt. Derfor er det vigtigt, at I ikke kun siger, at nye er velkomne hos jer, men også viser det. Og det kan de nuværende børn i høj grad være med til. Derfor kan det være en god ide sammen med børnene at blive enige om, hvordan I tager imod nye hos jer.
I dette afsnit finder du ideer til, hvad du kan gøre for at hjælpe børnene med at være opmærksomme på at hjælpe nye til at blive en del af fællesskabet.
Det handler om:
- Hvad gør og siger vi, som andre ikke forstår?
- Hvem er vi, og hvordan er vi sammen?
- Vælg 1-2 børn til at være fællesskabsforkæmpere, der tager ekstra godt hånd om nye (børnene kan skiftes i løbet af året, så alle prøver). Marker fællesskabsforkæmperen med f.eks. et tørklæde, en hat eller en pin, så det bliver tydeligt, og så man bliver mindet om det. Husk at du som voksen har en vigtig rolle i at skabe stolthed omkring at være fællesskabsforkæmper. (se mere under afsnittet ”Fællesskabsforkæmpere”)
- Leg en leg, hvor børnene ikke kender reglerne (det er sjovt, men det kan også være med til at vise, hvordan det er, når man ikke forstår, hvad der sker.)
Tag en snak med børnene om, hvad I gør af ”mærkelige ting” hos jer. Måske er der nogle af børnene, der kan huske, hvad de selv undrede sig over, da de startede. Ellers kan du hjælpe dem lidt på vej ud fra nedenstående:
• Er I delt i patruljer eller grupper, er det vigtigt, at nye kommer til at høre til i en gruppe eller patrulje fra start – også selv om det måske kun er midlertidigt - , så de ikke står alene og flagrer, når resten står i patruljer.
• Har I et navn eller et råb, så sørg for at fortælle det til nye, så de ved, hvad der sker, før alle andre pludselig begynder at stå og råbe noget uforståeligt.
• Starter eller slutter I på en bestemt måde, så forklar hvad I gør og hvorfor. Hvis I starter eller slutter med en sang, så sørg for at lave en tekst, som nye kan kigge med på (hvis de kan læse), eller sig inden I begynder at synge, at nu synger vi en sang, som vi altid starter/slutter med, så om et par gange har I lært den.
• Har I et signal, der betyder, at børnene skal komme (et råb, en klokke, en fløjte etc.), så fortæl hvad det er, og hvad man skal gøre, når man hører det.
• Er der færdigheder, I allerede har lært, og som I tit bruger, som nye skal have hjælp til at lære? (dolk, økse, knob/besnøringer, tænde bål etc.)
• Leger I tit nogle bestemte lege? Så forklar, hvad de går ud på, hvis nye ikke kender dem.
• Forventer I noget bestemt af børnene hver gang - f.eks. at de har tøj på efter vejret, så I altid kan være ude, at man har en elastik i håret, hvis man har langt hår, fordi hår og skumfiduser er en dårlig cocktail, at de har uniform/tørklæde på, at de kommer til tiden etc. – så husk at fortælle det til nye. Og giv gerne en forklaring på, hvorfor I forventer det, for så er det nemmere at huske.
• Find selv på flere….
• Vi skal på løb - men det betyder ikke, at vi løber
• Man må have 50 kr. med til tutten – hvad er tutten og hvad kan man købe der?
• Hvad er primimad?
• Hvad er det, jeg skal hente, når lederen beder om en mug?
• Find selv på flere….
Tag også en snak om, hvordan I sikrer, at nye altid har nogen at være sammen med, så de ikke kommer til at stå alene, fordi alle andre finder sammen med dem, de plejer.
Derudover er der alt det, som nye forældre har brug for at vide – lige fra hvilket udstyr, der er nødvendigt og godt, hvordan man får fat i en uniform, hvor mærkerne skal sidde, skal man egentlig selv have mad med på en lejr etc. Her må du som voksen på banen, så nye forældre også føler sig velkomne, og så deres børn ikke havner i situationer, hvor de føler sig udenfor, fordi deres forældre manglede viden. Tag fat i nye forældre, og byd dem velkommen, så de får et ansigt på, og så du får mulighed for at fortælle dem, at de endelig bare skal spørge, når de støder på noget, de ikke forstår eller er i tvivl om. Fortæl også, hvad I forventer af dem. Men det er et helt afsnit for sig, som I jo kan tage på et ledermøde en dag, hvis I har lyst.
Meget af dette kan virke som små ting, og for nogle børn er det heller ikke så vigtigt. De skal nok få hægtet sig på og blive en del af fællesskabet. Men for andre vil alle de små ting, hvor de føler sig udenfor, være en barriere, og de har måske i endnu højere grad behov for at finde et godt fællesskab at være en del af.
Giv også nye en introduktion til, hvordan man er i jeres fællesskab. Hvordan opfører I jer over for hinanden, hvordan taler (eller taler I ikke) til hinanden etc. Sæt rammerne fra start. Så er det nemmere for børnene at leve op til dem, og sværere at bryde dem. Det er allerbedst, hvis børnene selv kan formulere og forklare til nye, hvad der er vigtigt her hos jer. Find inspiration til at blive bevidste om og sætte ord på netop jeres fællesskab i afsnittet ”Hvordan er vores fællesskab?”
Hvis I gerne vil give børnene en idé om, hvordan det kan være at stå midt i noget, man ikke forstår, så prøv at lege en leg, hvor børnene ikke kender reglerne. Tag gerne udgangspunkt i en leg, I kender, men lav så reglerne om, så kun I voksne kender dem. F.eks. dåse-skjul, men hvor man ikke må løbe almindeligt, kun løbe baglæns, man skal ikke sige ”navn i dåsen”, men ”navn i madpakken”, man skal ikke sige ”alle fri (af dåsen)”, men ”cirkler er runde” etc. Børnene får først en regel at vide, når de har gjort noget ”forkert”. De voksne kender selvfølgelig reglerne og leger efter dem. Jo flere mærkelige regler, I finder på, desto sjovere.
I kan også gøre det en almindelig mødeaften, men hvor I voksne har aftalt, at I undervejs gør og siger nogle ”mærkelige” ting, som børnene ikke ved, hvad betyder. Råb: ”ketchup-flaske”, og forvent at alle smider sig ned på maven midt i det, de har gang i (første gang er det selvfølgelig kun de andre voksne, der gør det, for det er kun dem, der ved det). Begynd eller slut med en anden sang, end I plejer, uden at fortælle børnene det på forhånd, så børnene begynder at synge den sang, I plejer, mens I voksne skråler en helt anden sang. Eller mød alle sammen op med arbejdshandsker på, som om det er en selvfølge, at det skulle alle da have på i dag.
Børnene kommer selvfølgelig ikke til at føle sig udenfor, som man vil gøre, hvis man som ny er den eneste, der ikke ”kender reglerne”. Men det vil give et godt udgangspunkt til snakken om, hvordan I bedst byder nye velkommen – og så vil I få jer nogle gode grin sammen.