Lege - samarbejde og grin

  • Alle børnene starter som et æg. Som æg går man rundt imellem hinanden og siger ”duk-duk” eller ”æg-æg”, mens man banker forsigtigt på æggeskallen (sit hoved). 

    Når man møder et andet æg, slår man sten, saks, papir. Den, der vinder, udvikler sig til næste trin, som er en kylling. Den, der taber, fortsætter med at være æg, og leder efter et nyt æg at udfordre. Kyllingen går nu rundt og siger som en kylling, mens han/hun former et næb med sine hænder. Når kyllingen møder en anden kylling, spiller de sten, saks, papir. Den, der vinder, bliver en kæmpestor dinosaur. Den, der taber, fortsætter som kylling. Som dinosaur laver man en kæmpestor mund med sine arme, mens man siger som en dinosaur. Sådan fortsætter legen. Efter dinosaur bliver man en abe, der løber rundt med armene som en abe, mens man laver abelyde. Til sidst bliver man supermand og ”flyver” rundt med den ene arm i vejret.  

    Legen er slut, når der kun er et barn tilbage på hvert udviklingstrin (æg, kylling, dinosaur, abe og supermand). Hvis børnene har en alder eller en sammensætning, så det er bedst, at alle bliver supermand til sidst, kan I beslutte, at man som supermand kan spille sten, saks, papir mod alle (og forblive supermand). Så kan alle nå at blive supermand. 


    Hvorfor 

    Børnene får lov til at smile og grine sammen i legen. Samtidig skal de interagere med andre, når de slår sten, saks, papir, og de er nødt til at interagere med mange forskellige – de kan ikke bare slå sten, saks, papir med den samme hele tiden. Så de møder et andet menneske og skal stå over for dem og slå sten, saks, papir, og på den måde se hinanden og gøre noget sammen. 

     

    Materialer

    Ingen.

  • Stil jer i en cirkel, så alle kan se hinanden. Start legen ved at folde dine hænder som en pistol, peg på et af børnene med ”pistolen”, mens du siger ”zip”. Barnet skal nu sende remsen videre ved at pege med ”pistolen” på et andet barn og sige ”zap”. Dette barn sender så remsen videre med et ”zup”, og sådan fortsætter børnene med at sende ”zip”, ”zap”, ”zup” til hinanden. Hvis man er for lang tid om at sende remsen videre, får sagt et forkert ord, eller modtageren ikke er klar over, at det er ham/hende, der bliver sendt et ord til, skal hele gruppen række armene jublende i vejret, mens de råber: ”Juhu, vi har lavet en fejl”. Skru tempoet op efterhånden som I bliver gode til legen. 

     

    Avanceret version 

    Man kan også tilføje et ”boing” til legen. Når man bliver ”skudt” med et ”zip”, ”zap” eller ”zup”, kan man holde hænderne op foran sig som et skjold og sige ”boing”. Så bliver ”zip”, ”zap” eller ”zup” sendt retur til den, der skød det afsted, og så skal barnet sende ordet videre til en anden i stedet. 

     

    Hvorfor 

    Man kommer til at grine sammen, og man er nødt til at være opmærksomme på hinanden for at kunne følge med. På den måde træner man også at løfte blikket fra sig selv og også se andre. 

     

    Materialer

    Ingen.

     

  • ”Cirkler af….” er en hurtig leg, som du helt selv kan styre længden på. Du stiller dig et sted, hvor alle børnene kan se og høre dig. Så siger du f.eks.: ”cirkler af tre” og så skal børnene samle sig i cirkler bestående af tre personer. Hvis man ikke bliver en del af en cirkel af tre personer, er man ude af denne runde af legen. Så siger du f.eks.: ”cirkler af syv, og børnene skal så danne nye cirkler men nu med syv personer i hver cirkel. Sådan fortsætter du med nye tal, indtil der kun er en cirkel tilbage.

    Hvis du oplever, at det er den/de samme, de hele tiden mangler nogen at være sammen med, kan du i stedet lege en version, hvor der ikke er nogen ude. Bed da børnene om at danne cirkler af f.eks. samme farve jakke, samme farve øjne, samme farve hår, samme forbogstav i sit navn etc. På den måde skal alle finde sin plads i en af cirklerne.

     

    Hvorfor 

    Børnene er nødt til at se efter andre end de to, de normalt er sammen med, hvis de f.eks. skal være syv i cirklen. Og hvis de skal finde alle med samme farve jakke som dem selv, er de nødt til at kigge op og se de andre børn, og de oplever, at de har noget tilfælles med alle, for når man står der i en cirkel af dem med grønne jakker eller dem med bogstavet A i sit navn, er man et lille fællesskab.

     

    Materialer

    Ingen.

  • Sild i en tønde er en slags omvendt gemmeleg, hvor der er én, der skal gemme sig, og alle de andre skal finde vedkommende. Når et barn finder det barn, der har gemt sig, skal han/ hun sætte sig lige så stille ved siden af og gemme sig sammen med. Der kommer flere og flere og sætter sig sammen med dem, efterhånden som de bliver fundet af de andre. Til sidst sidder børnene som ”sild i en tønde” for at gemme sig samme sted. Når sidste barn har fundet gemmestedet, kan I lege en ny runde, hvor det barn, der først fandt den, der gemte sig, nu skal gemme sig.

     

    Hvorfor

    Det giver en følelse af at være fælles om noget, når man sidder der og gemmer sig sammen – modsat almindelig gemmeleg, hvor man sidder alene. Og så kan det give nogle gode grin til sidst, fordi selv om det var et godt gemmested, da der kun var én person, så er det med garanti noget sværere at gemme sig der, når man er mange flere.

     

    Materialer

    Ingen.

  • Børnene går rundt imellem hinanden og leger ”sten, saks, papir”. Hvis man taber, går man om bag ved den, man tabte til, og holder fast i skulderen. Efterhånden kan man få en hel lang slange efter sig. Slangen hepper på dig undervejs. Hvis du taber en runde ”sten, saks, papir”, skifter slangen over til den person, du tabte til.

     

    Hvorfor

    Det giver en fed følelse at have en hel flok til at stå bag ved dig og heppe på dig, og heppekoret skifter ret hurtigt, hvem de hepper på, så mange får lov at mærke følelsen af at blive heppet på.

     

    Materialer

    Ingen.

  • Lav en bane på 10x20 meter. I hver ende af banen opsætter du tre mål med en indbyrdes afstand på 1 meter. Lav to hold. Hvert hold består af 1 målmand, 1 søger, 2 baskere og 3 angribere (dette kan dog udvides til seks).

    Spillerne opstilles på hver sin banehalvdel. En Quidditch-kamp spilles over 2 gange 10 minutter – eller indtil lynet er fanget. Hvert holds baskere får en smasher. Spillet sættes i gang ved, at kampdommeren kaster en scorer ind til hvert hold. Herefter må spillerne løbe rundt på hele banen.

    Når en spiller scorer, skal han stå helt stille, indtil scoreren er kastet videre. Ved overtrædelse afleveres bolden til det andet hold. Scoring giver 5 point. Hvert hold har en basker på hver sin side af banen. Baskerne må kun kaste/slå smasherne fra en position uden for banen. Baskerne må kun gå ind på banen for at samle en smasher op. Der skelnes ikke mellem de to smashere, men et holds baskere må ikke samle en smasher op, så længe de allerede har en smasher.

    Når en spiller rammes af en smasher, går han/hun uden for banen i 2 minutter, før han/ hun igen må deltage i spillet. Lyndommerne holder øje med hinanden og kaster lynet tværs over banen. Hvis lynet fanges af en af de to søgere, stopper kampen, og holdet, der fangede lynet, får 100 point. Holdet, der ved kampens afslutning har flest point, vinder kampen.

    Der skal være tre dommere til stede ved kampen: 1 kampdommer og 2 lyndommere. Kampdommeren er udstyret med papir, blyant, fløjte og stopur, dommeren styrer kampen og noterer holdenes point. Lyndommerne kaster lynet fra den ene side af banen til den anden. De bestemmer selv, hvornår de vil kaste lynet; men det skal kastes første gang senest 3 minutter inde i kampen.

     

    Hvorfor

    Man er nødt til at samarbejde og spille sammen som et hold, da de enkelte spillere har forskellige funktioner. Samtidig kræver det, at man hjælper hinanden, når man skal lære en ny leg. Og så er det bare sjovt at spille.

     

    Materialer

    4 hjørnepæle

    Snor til at markere banen med

    3 mål af kroketbuer

    Spande eller lignende

    2 almindelige tennisbolde (scorere)

    2 bløde tennisbolde (smashere)

    1 lille hoppebold (det gyldne lyn)

    4 hårdt sammenrullede aviser/bat